دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور


ساختار دیزل ژنراتور

کاربرد دیزل ژنراتور


با گسترش روزافزون استفاده از انرژی الکتریکــی ، امــروزه کمتــر زمیــنه ای ( از زنـدگی روزمره تا فعالیتهای صنعتی و خدماتی ) را می توان یافت که بشدت به انرژی الکتریکی وابسته نباشد. از آنجا که همیشه احتمال بروز نقص در سیستمهای تأمین برق و به تبع آن قطع برق وجود دارد، پی آمدهای قطع برق و بکارگیری تمهیداتی به منظور تأمین برق اضطراری قطعاً می بایست مورد مطالعه قرار گیرند.

مولدهای برق اضطراری بجز در موارد استثنائی دیزل ژنراتورها هستند. موارد کاربرد دیزل ژنراتورها دامنه وسیعی از مصارف کوچک ( خانگی ، صنفی ) تا مصارف عمومی و صنعتی بزرگ را در برمی گیرد .
دیزل ژنراتور ترکیبی از موتور دیزل با ژنراتور الکتریکی (که اغلب به نام دینام ) است که برای تولید انرژی الکتریکی بکار می رود. دیزل ژنراتور مجموعه ای است که اگر شبکه از کار بیافتد و یا به عنوان قدرت قابل عرضه در اماکن بدون اتصال به برق اضطراری، مورد استفاده قرار می گیرد. دیزل ژنراتورهای کوچک قابل حمل، محدوده از حدود ۱KVA تا ۱۰KVA ممکن است به عنوان منابع قدرت برای استفاده در ساخت و ساز ها ، به عنوان برق کمکی و یا برق وسایل نقلیه از جمله خانه های سیار بکار برده شود.

دیزل ژنراتور و اجزای تشکیل دهنده

ترکیبی از یک موتور دیزل، ژنراتور و انواع دستگاه های فرعی مانند پایه یا شاسی، سیستم های کنترل، قطع کننده مدار و گرم کن آب برای راه اندازی سیستم است .
محدوده KVA 8-30 برای خانه ها ، مغازه ها و دفاتر کوچک و برای مجتمع های اداری بزرگ ، کارخانه ها و مراکز صنعتی از ژنراتورهای بزرگ صنعتی تا ۲۰۰۰KVA استفاده می شود. رنج های تا حدود ۵ مگاوات برای ایستگاه های قدرت های کوچک استفاده می شود و ممکن است برای این کار از یک تا ۲۰ دستگاه استفاده شود. در این اندازه های بزرگ موتور و ژنراتور به صورت جداگانه به سایت می آورند و به همراه تجهیزات جانبی مونتاژ دیزل ژنراتور و وسایل مورد نیاز کار نصب را انجام می دهند.
گاهی به صورت گسترده ای نه تنها برای قدرت اضطراری بلکه بسیاری از عملکرد دیگر نظیر دوران اوج و یا دوره های زمانی که کمبود ژنراتور برق بزرگ وجود دارد ازدیزل ژنراتورهای با قدرتی به اندازه KVA 250 استفاده می شود. 

پارالل نمودن دیزل ژنراتور

بهره برداری از یک یا چند دیزل ژنراتور بدون اتصال به شبکه برق ، در در اصطلاح به عنوان ” جزیره ” نامیده می شود. در حالت جزیره ، چند ژنراتور موازی شرایطی را فراهم می کنند که باعث افزایش و بهره وری بهتر در بار شود. نیروگاه islanded برای منبع برق اولیه از شبکه جدا شده در نظر گرفته شده “Prime Power” و غالبا دارای حداقل ۳ ژنراتورهای دیزلی ، که حداقل دو دستگاه برای تامین بار مورد نیاز است.تا تعداد دستگاه های کمتر از بیست مورد را می توان برای حالت جزیره ای کردن یک شبکه منطقی دانست.
ژنراتور را می توان از طریق سنکرونیزاسیون با یکدیگر به صورت الکتریکی اتصال داد. سنکرون شامل مطابقت ولتاژ ، فرکانس و فاز ژنراتور با شبکه قبل از اتصال ژنراتور به شبکه است. عدم هماهنگی قبل از اتصال می تواند باعث جریان اتصال کوتاه بالا یا ساییدگی و ناپایداری در ژنراتور و یا switchgear شود. روند هماهنگی را می توان به طور اتوماتیک توسط سنکرونر خودکار انجام داد. سنکرونر خودکار ولتاژ ، فرکانس و پارامترهای فاز ژنراتور و باس بار را به صورت اتوماتیک چک کرده و در صورت مساعد بودن شرایط عمل سنکرون را انجام می دهد.همچنین تنظیم سرعت موتور از طریق مدار فرمان مربوطه یا به اصطلاح ECM (مدول کنترل موتور) انجام می پذیرد.

حمایت از شبکه های اصلی برق

دیزل ژنراتورها علاوه بر نقش شناخته شده خود به عنوان منابع قدرت در هنگام قطع برق شبکه، به طور مداوم نیز پشتیبانی از شبکه های قدرت اصلی در سراسر جهان را به دو صورت مجزا بر عهده دارند :

  • اصلاح پیک بار (Peak Shaving ): در اروپا و در بسیاری از مناطق و در زمان حداکثر تقاضا،با توجه به تعرفه های بالا مصرف کننده را به استفاده از diesel تشویق می کنند.
  • حمایت از شبکه (Grid Support ): دیزل ژنراتور اضطراری آماده به کار ، در مکان های حساس مانند بیمارستان ها و مراکز ارتباطی مخابراتی و ماهواره ای ،سرد خانه ها و خلاصه هر جایی که قطع برق حتی برای چند دقیقه هم پذیرفتنی نیست باستی در نظر گرفته شوند.این دستگاه ها همچنین حمایت از شبکه های ملی در زمان های حساس را بر عهده می گیرند. در بریتانیا برای حمایت از شبکه سراسری به عنوان مثال ، از diesel های با قدرت ۰٫۵MWبه طور معمول استفاده می شود.

اجزا اصلی یک دیزل ژنراتور

بخش دیزل:

  1. موتور دیزل
  2. سیستم خنک کننده
  3. سیستم استارت
  4. سیستم هوا
  5. سیستم اگزوز
  6. سیستم سوخت رسانی
  7. سیستم تنظیم دور(گاورنر) بستگی به فرکانس  مورد نیاز دور متغیر می باشد

بخش ژنراتور

  1. ژنراتور سنکرون(روتور- استاتور-پوسته-سیستم خنک کننده-عایق ها-تخته کلمپ
  2. سیستم تحریک
  3. سیستم تنظیم ولتاژ ژنراتور –اتوماتیک ولتاژ رگلاتور
  4. سیستم کنترل کننده دیزل و ژنراتور
  5. سیستم کنترل و حفاظت دیزل و ژنراتور
  6. تجهیزات قدرت.کلیدها.تابلو
  7. لوازم اندازگیری و سنسورها

 دیزل ژنراتور در پیکربندی های مختلف الکتریکی و فیزیکی برای استفاده در زمینه های مختلف قابل استفاده می باشد. در این مطلب ما نحوه کارکرد یک دیزل ژنراتور ، اجزای اصلی یک دیزل ژنراتور و عمل یک دیزل ژنراتور به عنوان یک منبع ثانویه انرژی الکتریکی در زمینه های مسکونی و صنعتی بررسی می کنیم .

اجزا یک دیزل ژنراتور

اجزای اصلی یک دیزل ژنراتور را می توان بطور گسترده به شرح زیر است :

  1. موتور ژنراتور
  2.  دینام ( ژنراتور )
  3. سیستم های سوخت (تانک دیزل ژنراتور)
  4. رگولاتور ولتاژ
  5.  سیستم های خنک کننده و اگزوز
  6. سیستم های روانکاری
  7.  شارژر باتری
  8. کنترل پنل
  9. مجمع اصلی / قاب (شاسی دیزل ژنراتور)

شرح اجزای اصلی یک دیزل ژنراتور است در زیر آورده شده است.

1- موتور ژنراتور

منبع انرژی مکانیکی ورودی به دیزل ژنراتور می باشد. اندازه قدرت موتور دیزلی به طور مستقیم متناسب با حداکثر توان خروجی ژنراتور ( دیزل ژنراتور ) می تواند کوپله شود.
عوامل متعددی وجود دارد که می بایست در ذهن داشته باشیم تا یک موتور دیزلی خوب را برای دیزل ژنراتور خود انتخاب نماییم. از جمله تولید کننده موتور دیزل ژنراتور ، نوع و نحوه کار موتور دیزل ژنراتور و نهایتا نحوه نگهداری از موتور دیزلی بر روی دیزل ژنراتور را اشاره نمود.

ما دراین مطلب به ۲ نکته اساسی درانتخاب یک موتور دیزلی برای استفاده در دیزل ژنراتور اشاره می نماییم.

  1. نوع سوخت مورد استفاده دیزل ژنراتور
  2. نوع سوپاپ های موتور دیزل ژنراتور

در حالت کلی از ۲ حالت سوپاپ در موتور دیزل ژنراتور ها استفاده می شود.

  • موتور دیزل ژنراتور با سرسوپاپ واقع در سر سیلندر (Overhead Valve – OHV)
  • موتور دیزل ژنراتور با سرسوپاپ واقع در بدنه موتور دیزل (Overhead Valve none -non-OHV)

در موتور دیزل ژنراتور با سرسوپاپ واقع در سر سیلندر از امتیازاتی نسبت به سایر انواع موتور ها دارا می باشد :

با این حال ، موتور دیزل ژنراتور OHV نیز گران تر از موتورهای دیگر است.

  • طراحی جمع و جور
  • عملیات مکانیزم ساده
  • دوام و کیفیت بالاتر
  • کاربر پسند در عملیات
  • سر و صدای کم در طول عملیات
  • سطح انتشار پایین

2- دینام ( ژنراتور)

ژنراتور یا همان دینام ( همچنین به عنوان “genhead” شناخته می شود) بخشی از دیزل ژنراتور است که خروجی برق حاصل از ورودی مکانیکی عرضه شده توسط موتور دیزل ژنراتور را حاصل می نماید .
ژنراتور شامل مجموعه ای از قطعات ثابت و متحرک است که در محفظه روکشی قرار گرفته است . این قطعات با یکدیگر به صورت اتوماتیک در ارتباط می باشند که منجر به حرکت نسبی بین میدان های مغناطیسی و الکتریکی می شوند ، که به نوبه خود تولید برق می گردد.
اجزای ژنراتور عبارت است از :

  1. استاتور — این جزء ثابت ژنراتور در دیزل ژنراتور است. شامل مجموعه ای از هادی الکتریکی در سیم پیچ روی یک هسته ای آهنی.
  2. روتر — این جزء در حال حرکت است که تولید یک میدان مغناطیسی دوار حاصل می نماید که یکی از سه نوع زیر است :
    1. با القاء : این روش به عنوان alternators بدون جاروبک شناخته شده هستند و معمولا در ژنراتورهای بزرگ استفاده می شود.
    2. توسط آهنرباهای دائمی — این جزء مشترک در واحدهای ژنراتور کوچک است.
    3. با استفاده از محرک — محرک کوچک از یک منبع جریان مستقیم (DC) .

روتور تولید یک میدان مغناطیسی در حال حرکت بر روی استاتور انجام می دهد، که موجب اختلاف ولتاژ بین سیم پیچ های استاتور می شود . این عمل منجر به تولید جریان متناوب (AC) در خروجی دیزل ژنراتور می گردد.
موارد زیر عواملی هستند که می بایست در انتخاب یک ژنراتور برای دبزل ژنراتور به یاد داشته باشید :

  1. محفظه فلزی در مقابل محفظه پلاستیکی — طرح تمام فلزی تضمین دوام ژنراتو.ر است . بدنه پلاستیکی ژنراتور در معرض قطعات متحرک دینام می باشد که با گذشت زمان و باعث افزایش ساییدگی و پارگی می شود. این موضوع بسیار خطرناک است.
  2. طراحی بدون جاروبک — دینام که جاروبک استفاده می کند، نیاز به نگهداری کمتر و همچنین تولید برق بهتری نیز دارد.

3- سیستم سوخت دیزل ژنراتور

مخزن سوخت معمولا دارای ظرفیت کافی برای روشن نگه داشتن دیزل ژنراتور برای ۶ تا ۸ ساعت به طور متوسط است. در مورد دیزل ژنراتور کوچک ، مخزن سوخت ، بخشی از پایه شاسی دیزل ژنراتور است یا در بالای قاب دیزل ژنراتور نصب شده است. برای استفاده از دیزل ژنراتور در زمینه تجاری، ممکن است به احداث و نصب یک مخزن سوخت خارجی در کنار دیزل ژنراتور منجر گردد.
ویژگی های مشترک از سیستم سوخت دیزل ژنراتور شامل موارد زیر است :

  • اتصال به لوله از مخزن سوخت به موتور دیزل ژنراتور — خط عرضه هدایت سوخت از مخزن به موتور و خط بازگشت هدایت سوخت از موتور به مخزن.
  • لوله تهویه برای مخزن سوخت — مخزن سوخت دارای لوله تهویه است که در هنگام پر کردن مجدد و زه کشی از تانکر برای جلوگیری از فشار یا خلاء می باشد .
  • اتصال سرریز از مخزن سوخت به لوله تخلیه
  • پمپ سوخت –جهت نقل و انتقال سوخت از مخزن اصلی به مخزن فعلی به کار برده می شود .پمپ سوخت به طور معمول الکتریکی اداره می شود.
  • جداساز سوخت / صافی بنزین — این فیلتر سوخت مایع برای حفاظت از اجزای دیگر دیزل ژنراتور از خوردگی و آلودگی است.
  • تزریق کننده سوخت — این بخش تنظیم کننده سوخت مایع و مقدار اسپری مورد نیاز به محفظه احتراق موتور می باشد .

هشدار : هنگام پر کردن مخزن سوخت ، از تماس بین نازل و مخزن سوخت اطمینان حاصل نمایید که مانع از جرقه شود.(۴) رگولاتور ولتاژهمانطور که از نام این بخش پیداست، جهت تنظیم ولتاژ خروجی دیزل ژنراتور است. مکانیسم زیر برای هر یک از مولفه ها نقش موثری در روند تنظیم ولتاژ را دارا می باشد.

4- رگولاتور ولتاژ

  1. رگولاتور ولتاژ : تبدیل ولتاژ AC به جریان DC — تنظیم کننده ولتاژ جهت اینکه یک بخش کوچک از خروجی ژنراتور ولتاژ AC و تبدیل آن را به جریان DC تبدیل نماید .
  2. سیم پیچ تحریک (Exciter Windings) : تبدیل جریان DC به AC کنونی — سیم پیچ تحریک در حال حاضر عملکرد شبیه به سیم پیچ های استاتور اولیه و کوچک، در تولید جریان AC نقش دارد .سیم پیچ تحریک به واحدهای شناخته شده به یکسو کننده دوار متصل شده است.
  3. دوار یکسو کننده ها : تبدیل کنونی به جریان AC به DC — جریان AC تولید شده توسط سیم پیچ های تحریک و تبدیل آن به جریان DC را اصلاح می نماید . این جریان DC تغذیه روتور / آرماتور گشته که به ایجاد یک میدان الکترومغناطیسی دوارد بر روتور / آرماتور می گردد .
  4. روتور / آرماتور : تبدیل جریان DC به ولتاژ AC — روتور / آرماتور در حال حاضر باعث افزایش ولتاژ AC در سراسر سیم پیچ های استاتور ژنراتور می شود که در حال حاضر به عنوان یک افزایش دهنده ولتاژ خروجی AC می باشد.

5- سیستم های خنک کننده و اگزوز

( الف) سیستم خنک کننده
استفاده مداوم از دیزل ژنراتور باعث می شود اجزای مختلف آن داغ شود. ضروری است که خنک کننده و سیستم تهویه ، گرمای حاصل دیزل ژنراتور را به خارج هدایت نماید .
آب گاهی اوقات به عنوان مایع خنک کننده برای دیزل ژنراتور استفاده می شود ، اما این عمدتا محدود به شرایط خاص است مانند دیزل ژنراتور های کوچک در کاربرد های کم ظرفیت و یا واحد بسیار بزرگ بیش از ۲۲۵۰ کیلو وات و بالاتر. گاهی اوقات از هیدروژن به عنوان خنک کننده سیم پیچ های استاتور برای دیزل ژنراتور های بزرگتر استفاده می شود . هیدروژن در جذب گرما بهتر از سایر ماده های سرد کننده عمل می نماید.
بررسی سطح مایع خنک کننده برای دیزل ژنراتور به صورت روزانه ضروری است.سیستم خنک کننده و پمپ آب باید بعد از هر ۶۰۰ ساعت و فیلتر هوایی باید پس هر ۲۴۰۰ ساعت کار دیزل ژنراتور تمیز گردد. دیزل ژنراتور باید در یک فضای باز و دارای تهویه نگهداری شود. فضای استاندارد حداقل ۳ فوت از همه طرف دیزل ژنراتور با در نظر گرفتن جریان آزاد هوا.

(ب) سیستم اگزوز
دود اگزوز ساطع شده از یک دیزل ژنراتور حاوی مواد بسیار سمی است و باید به درستی مدیریت شود. از این رو، ضروری است که نصب یک سیستم اگزوز کافی برای گازهای خروجی از اگزوز ترتیب داد .
لوله های اگزوز معمولا از چدن، آهن نرم بدست می آوردند، و یا فولاد ساخته شده است. لوله های اگزوز معمولا به موتور دیزل با یک اتصال دهنده انعطاف پذیر وصل گشته و انتها اگزوز دیزل ژنراتور در خارج از منزل امتداد می یابد . شما باید اطمینان داشته باشید که سیستم اگزوز دیزل ژنراتور خود را به تجهیزات دیگر متصل نیست.

6- سیستم های روانکاری دیزل ژنراتور


دیزل ژنراتور شامل بسیار زیادی از قطعات متحرک است ، جهت افزایش طول عمر قطعات و اطمینان از عمل صحیح دیزل زنراتور از سیستم روانکاو مراقبت نمود. باید سطح روغن در مخزن روانکاو هر ۸ ساعت از کار دیزل ژنراتور چک شود. شما همچنین باید مراقب هر نشتی از روان کننده ها باشید و همچنین تعویض روغن هر ۵۰۰ ساعت عملیات دیزل ژنراتور می باشد.

7- شارژر باتری


شارژ باتری توسط دیزل ژنراتور می بایست با دقت بسیار بالا و متناسب با ولتاژ آن صورت پذیرد. اگر عقربه ولتاژ بسیار پایین است ، باتری ها تحت شارژ می باشند . اگر عقربه ولتاژ شناور بسیار زیاد باشد ، عمر باتری را کوتاه میکند. شارژرهای باتری معمولا از فولاد ضد زنگ جهت جلوگیری از خوردگی ساخته شده است.ولتاژ DC خروجی شارژر باتری در ۲٫۳۳ ولت برای هر سلول است ، که ولتاژ سنج دقیق برای باتری های اسید سرب است . شارژر باتری جدا DC با ولتاژ خروجی دیزل ژنراتور در ارتباط است.

 8- کنترل پنل دیزل ژتراتور


این رابط کاربری دیزل ژنراتور است و شامل ابزار های مدیریت و کنترل از جمله پریز برق و کنترل ولتاژ است. تولید کنندگان مختلف دیزل ژنراتور پانل کنترل های متنوع برای کنترل آسان دیزل ژنراتور تولید می کنند که برخی از این موارد در زیر ذکر شده است.

  • تنظیمات روشن و خاموش دیزل ژنراتور — پانل های کنترل خودکار شروع به طور خودکار دیزل ژنراتور را در هنگام قطع برق فعال می سازد.
  • موتور سنج — ابزار های اندازه گیری پارامتر های موتور دیزلی را نشان می دهد. پارامترهای مهم از قبیل فشار روغن، درجه حرارت مایع خنک کننده، ولتاژ باتری، سرعت چرخش موتور دیزل، و مدت زمان روشن بودن . اندازه گیری ثابت و نظارت بر این پارامترها به شما این امکان را می دهد هنگام عبور از سطح استاندار دیزل ژنراتور خاموش شود.
  • ژنراتور سنج — همچنین دارای کنترل پنل ژنراتور برای اندازه گیری جریان خروجی و ولتاژ و فرکانس دیزل ژنراتور.
  • کنترل های دیگر — فاز سوئیچ انتخابگر، سوئیچ فرکانس و کنترل موتور سوئیچ ( حالت خودکار) .

9- شاسی دیزل ژنراتور


دیزل ژنراتور ، قابل حمل یا ثابت می باشد ، در حالت کلی تمامی تجهیزات بالا بر روی سکوی یا همان شاسی قرار می گیرد .

اتاق های احتراق موتور دیزل

مراحل احتراق سوخت در موتورهای دیزل به نحوی طراحی می شود که افزایش فشار به طور ناگهانی جلوگیری  شود در ضمن عملیات شیمیایی احتراق باید کامل و به سرعت پیشرفت کند به این منظور طرح های مختلفی برای اتاق احتراق موتور دیزل در نظر گرفته شده است 

  1. موتور دیزل با اتاق احتراق باز یا تزریق مستقیم 
  2. موتور دیزل با اتاق احتراق تقسیم شده یا تزریق غیر مستقیم

موتور دیزل با اتاق احتراق باز 

در  این نوع محفظه  احتراق در یک جا بوده , انقدر  کوچک است  که در موقع  تراکم فشار نسبی زیادی همراه  با  درجه حرارت بالا تولید کرده , سوخت  تزریق شده را به سرعت  محترق می کند در این اتاق ها هوا با چرخش زیاد که از طریق مجراهای مارپیچی و یا سوپاپ های لبه دار می گذرد وارد شده حرکت گرد بادی را به وجود می اورد موتور  دیزل  با اتاق  احتراق  باز یا  تزریق  مستقیم  که در موتورهای  سنگین  و صنعتی مصرف گسترده ای دارد و کیفیت احتراق در این روش به موارد زیر بستگی دارد 

  1. حرکت چرخشی هوا در زمان تراکم 
  2. نحوی پاشیدن سوخت از نظر شکل , ذرات و فشار 
  3. اختلاط سوخت , هوا و سرعت تبخیر سوخت 

در موتور دیزل سوخت  با تزریق مستقیم  روی پیستون پاشیده  می شود لذا  حساسیت احتراق نسبت به نحوی پودر شدن بسیار شدید است بنابراین لازم است از سوخت پاش هایی استفاده شود که سوخت را به صورت کاملا پودری شکل تزریق می کنند  به  علاوه چون حرکت چرخشی هوا برای سرعت اختلاط ان با سوخت الزامی است برای انجام این کار طرح های مختلفی به کار می برند 

روش مان 

روش  مان  طرح جدیدتری در  نوع اتاق  احتراق باز محسوب می شود که از سال ۱۹۲۴ در کشور المان  برای  موتورهای کوچک که  سرعت نسبتا زیادی دارند ساخته شده است این طرح با انواع دیگر  تفاوت های  بسیاری دارد یعنی سوخت به طور  مماسی  در سطح  کروی پیستون پاشیده  شده   , بلافاصله  پخش می شود  در این طرح تاخیر  احتراق عادی است  و مصرف سوخت کم و  بازده  حرارتی نسبتا  زیاد است  سوخت به طور  مماسی به  سطح کروی پیستون پاشیده شده  با هوای چرخشی به وسیله ی سوپاپ لبه دار به موتور هدایت شده مخلوط می گردد.

 موتور دیزل با اتاق احتراق تقسیم شده

موتوری  است که محفظه ی  احتراق  ان به چند  قسمت تقسیم  شده است  و  بین  هر قسمت  گلوگاه محدود کننده به وجود امده است به طوری که در مرحله ی احتراق بین قسمت ها اختلاف فشار  به وجود می اید در این طرح ها احتراق  از محفظه ی فرعی  یا قبلی  شروع شده به علت کوچکی محفظه اولیه با سرعت زیاد از گلوگاه به محفظه ی اصلی در روی پیستون دمیده می شود موتور  دیزل با محفظه ی  احتراق تقسیم  شده در موتورهای  کوچک  با دور زیاد کاربرد دارد 

خصوصیات این اتاقها به این صورت می باشد:

  • افزایش سرعت  چرخشی هوا در زمان تراکم به دلیل داشتن گلوگاه بین محفظه های احتراق
  • مرحله ی اول و دوم احتراق به سرعت انجام گرفته , فشار احتراق به شدت بالا می رود 
  • اختلاط سوخت و هوا در دو مرحله انجام می گیرد 
  1.  احتراق  مقدماتی و ناقص  , سوخت  چند درجه قبل از نقطه ی مرگ  بالا به  محفظه قبلی  تزریق  گردیده  عمل احتراق شروع می شود  به این دلیل که حجم محفظه ی قبلی کوچک است فشار به سرعت و تا حدودpsi 1000 یا ۷۰ اتمسفر بالا می رود 
  2. در اثر بالا رفتن فشار محفظه ی اولیه سوخت ناقص همراه گازها با سرعت زیاد از گلوگاه وارد  محفظه ی اصلی می شود به  علت سرعت زیاد هوای چرخشی عملیات شیمیایی احتراق به سرعت تحقق پذیرفته احتراق اصلی تکمیل می شود 
  • به دیل گرم بودن قسمتی از محفظه اولیه شروع احتراق به سرعت انجام پذیرفته تاخیر احتراق کاهش می یابد قطعات  بکار برده شده  معمولا از فولاد  سخت و مقاوم در برابر حرارت و ضد زنگ در مقابل  عناصر شیمیایی  ساخته  شده اند  و به نحوی در  سرسیلندر  جا سازی  می شوند که انتقال حرارت کم تری با انها انجام گیرد در نتیجه قسمت داخلی محفظه ی اولیه گرم مانده سرعت شروع  احتراق افزایش می یابد  در شروع کار به  علت سرد  بودن دیواره  محفظه ی اولیه موتور  روشن نمی شود که با طرح شمع گرم کن می توان  این مشکل را  برطرف نمود شمع گرم کن در  موقع استارتر زدن برای مدت کوتاهی روشن شده موضع سرخی را در مقابل مسیر پاشیده شدن به وجود می اورد و باعث روشن شدن سریع موتور می گردد.

انواع محفظه احتراق تقسیم شده یا غیر مستقیم 

 1- موتور با محفظه احتراق قبلی 

در زمان تراکم قسمتی از هوا از  گلوگاه وارد محفظه اولیه می شود کمی قبل از پایان زمان تراکم سوخت در محفظه ی اولیه تزریق می گردد اما به علت کمی هوا تمام سوخت نمی تواند با اکسیژن مورد  نیاز مخلوط  شده احتراق کامل به  وجود اورد  بنابراین قسمتی  از سوخت های  اولیه که به دیواره  داغ  برخورد کرده  اکسیژن   کسب نموده , می سوزد  و به  علت کوچکی  محفظه ی  اولیه فشار ان  بالا  می رود در  نتیجه محتویات  محفظه از  گلوگاه کوچک با سرعت زیاد وارد محفظه ی اصلی گردیده باعث اختلاط سریع و احتراق کامل کلیه ی ذرات سوخت می شود 

معایب

  1. به علت بزرگی ساختمان محفظه ها مقدار انرژی تبادل شده زیاد است و در نتیجه بازده حرارتی کاهش یافته و مصرف سوخت بالا می رود
  2. در زمان کار به علت فشار هوا به محفظه ی اولیه از قدرت موثر کاسته می شود 
  3. نسبت تراکم موتور  باید خیلی بیشتر از تزریق مستقیم باشد تا فشار لازم در انتهای زمان تراکم به وجود اید 
  4. در ابتدای  کار  به علت گرم نبودن  محفظه اولیه حرارت اشتعال  کافی نیست  و به گرمکن نیاز است .

2- موتور با محفظه احتراق گرد بادی 

محفظه ی احتراق گرد بادی برای برطرف  نمودن معایب  روش تزریق  مستقیم و موتور با محفظه  قبلی طراحی و ساخته شده است محفظه ی گردبادی ممکن است در سرسیلندر و یا در بلوکه ی سیلندر باشد این محفظه در زمان تراکم هوا  در جهت مماس با محفظه کروی چرخیده با بالا امدن پیستون به سرعت چرخش ان افزایش می یابد کمی قبل از رسیدن پیستون به نقطه ی مرگ بالا سوخت در  هوای متلاطم تزریق شده و به سرعت عملیات اختلاط و تبخیر تکمیل شده , اشتغال سوخت اغاز می شود تفاوت این قسمت با محفظه ی احتراق قبلی عبارت است از 

  • سرعت اشتعال بیشتر
  • شروع تزریق دیرتر است یعنی اوانس کمتری لازم دارد.

3- موتور با محفظه ذخیره هوا 

در این طرح هنگام تراکم مانند دو روش قبلی در محفظه کوچک ذخیره هوا نفوذ کرده کمی قبل از نقطه ی مرگ بالا , انژکتور سوخت را به دیواره داغ ان می پاشد بقیه عملیات مانند اتاق احتراق قبلی تکمیل می شود .

4- موتور با محفظه مرکب مانند پرکینز 

محفظه ی احتراق این موتور ترکیبی از دو  روش گردبادی  و مستقیم  است قسمت سرسیلندر قابل جدا شدن می باشد و  مشخصه ی  مخصوص ان  پاشیده شدن سوخت در دو جهت است یکی در محفظه گردبادی و  دیگری روی  پیستون بنابراین مزایای روش تزریق گردبادی یعنی کار ارام و اختلاط کامل و دیگری تزریق مستقیم یعنی زود روشن شدن موتور را دارا است .

سرعت  این  موتور را  می توان به ۳۰۰۰RPM  و یا بیشتر رساند و بیش ترین گشتاور موتور را در ۲۵۰۰ دور بر دقیقه به دست اورد از مزایای این موتور ان است که به علت سرعت زیاد می توان در موتورهای سواری از ان استفاده نمود خاصیت دیگر موتور ان است که گشتاور ان بین ۸۰۰ تا ۲۵۰۰ دور بر دقیقه نسبتا ثابت می ماند و حداکثر فشار موتور کم تر از ۳۵ اتمسفر است.